Å fiske på sett

fiskepaasettDet å fiske med et såkalt «Gimsesett» stammer fra Horten/Åsgårdstrand-området hva er oss bekjent. Man ligger på dregg, med dreggen ute, en «blåse» på dreggetauet, benytter fiskesnører kalt «Gimsekloss» på et brett plassert over ripa kalt «Gimsebrett». Videre benyttes «tyttebærkroker» og agn – Blåskjell eller sild. Spesielt makrellen kan være meget slu utover dagen etter «morgenbittet». Når makrellen eller annen type fisk kun «suger» på agnen er dette lille nappet nesten umulig å kjenne i hånden, men med denne form for fiske lurer vi de fleste arter der nede. Andre fordeler med denne type fiskeredskap er man kan ha flere snører ute samtidig og dekke flere dybder. Snøret med den tyngste blysteinen settes dypest og opp mot strømmen – Deretter setter man det neste snøret med en noe lettere blystein 1 favn høyere i vannet og så videre. Benytt kun 2 snører i begynnelsen.
stroem

Først noen generelle tips

Tips 1: Fisk som går i dreggetauet
Du ankommer fiskeplassen i rolig fart – Ingenting er så irriterende å fiske når forbipasserende båter ikke tar hensyn til sjø/bølgene de lager. Gjør klar dreggen som fires ut i vannet – Det er dårlig båtskikk å kaste dreggen over bord. Når dreggen har nådd bunnen gir du etter med noen meter til med tau og fester en «blåse» til tauet. Dette gjøres ved å vri tauet slik at kordelene åpner seg og man slår en karabinkrok over en av kordelene – Se bildet nedenfor. Når «blåsa» er festet gir du ut rikelig med tau slik at tauet/blåsa kommer godt vekk fra båten. Sistnevnte fordi en rekke fiskearter er «lettskremte» og ikke minst fordi flere fiskearter, spesielt makrellen og sjø-ørreten, «skjener»/svirrer rundt i vannet når den har bitt på kroken og man unngår at fisken går i dreggetauet. En annen fordel er at «blåsa» demper draget i selve dreggen ved sjø hvilket er med på å hindre at man mister dreggefestet.
fisketegningblaase

Tips 2: Type agn om sommeren / vinteren
Alle fiskearter liker sild. Blåskjell benyttes vinterstid til juletorsken. Når du skal kjøpe sild anbefaler vi sild som har en lengde rundt 8 – 9 cm.. Hva gjelder sild skal denne komme rett fra fryseboksen når man reiser hjemmefra. Når du ankommer båten/båthavnen legger du brettet/jordbærkurven med sild i en bøtte med litt sjøvann – Ved ankomst fiskeplass er de første silda løsnet og helt perfekte. Følg med på silda i bøtta og ta disse ut straks de har løsnet. La ikke silda ligge til de er helt bløte men ta de ut når litt frost gjenstår – Da holder den seg bedre utover dagen. Etter endt fiske anbefaler vi at restrerende sild kastes til måkene/krabbene. Sild som har vært tint opp for deretter å fryses for å brukes på neste fisketur blir bare «grøt». Benytt heller ikke sild som er gammel eller har ligget i fryseboksen lenge da
den er tørr og flyter som en dupp.

Tips 3: Hvordan skal man sette silda fast på kroken
De aller fleste fisker spiser annen fisk. Har du prøvd å stryke en katt, hund eller fugl mot pelsen eller fjærdrakten ? Det er som å bremse i motbakke. Prøv å legg hånden rundt halerota på en fisk og dra hånden mot hodet og du kommer ikke mange centimeterne før hånden «stopper» i første finne. Sistnevnte kjenner en rovfiske til og foretrekker derfor å angripe forfra slik at finnene på fisken/byttet «legger seg». Dersom fisken angripes bakfra kan fisken som angriper risikerer «å dytte maten» fremfor seg. Videre liker de fleste fisker fargen rødt derfor anbefaler vi bruk av «tyttebærkrok» – Se bildet under. Ta en sild mellom fingrene og knip av hodet slik at de røde gjellene kommer frem – Gir også mer lukt. Du står nå med en «hodeløs» sild – Ta kroken og tre denne gjennom ryggbeinet, som gir godt feste, nær halen – Vri kroken og tre denne gjennom silda en gang til i ryggbeinet. Nå skal silda henge «opp ned» med kroken «riktig vei» når fisken angriper silda forfra – Det vil si at fisken biter over kroken – Se bildet under.
sild

Tips 4: Hvordan skal jeg behandle fisken når den kommer om bord ?
Mange slår og sparker fisken til døde slik at hele båten er full av blod og lite pent/delikat. Makrellen skal straks den er om bord opp i en stor bøtte med lokk. Bøtten skal være fylt med saltvann slik at den spreller av seg mye av flasset og fisken blir hard. For å få et effektivt fiske kutter du i lokket slik at to fliker dannes som fisken kan gli mellom (2 halvmåner mot hverandre). Når fisken er død tar du den ut av bøtta og legger den i en drenert fiskekasse – Helst av den gamle gode typen. Pass på at fiskekassa er plassert slik at fisken ikke ligger i direkte solskinn. Dersom du ikke har mulighet til å gjemme fiskekassa for sollyset så legg en fuktig striesekk, regnejakke eller annet over fangsten. I ny og ne slår du en bøtte rent saltvann over fangsten slik at den ikke trøker ut. Når du fisker torsk, hvitting m.m. tar du en kniv og kutter over strupen på fisken straks den kommen om bord. Legg fisken i en stor bøtte med rent saltvann – Skift ut vannet etter behov. Når fisken er død og har «blødd fra seg» renser du området rundt kuttet for blod og legger den i
fiskekassa som nevnt tidligere.

Lag ditt ditt eget «Gimsesett»

1. Gimsebrettet.
For å lage et Gimsebrett trenger du et aluminiumsrør eller lignende – En gammel teltstang er ypperlig, men bruk noe som ikke ruster. Du trenger videre en såkalt «hobbyplate», bruker du en «finsk forskallingsplate» er det absolutt det beste da den tåler vann. Sponplate er ikke å anbefale. Videre trenger du noen treskruer og litt trelim. Kapp til platen i ønsket størrelse f.eks. 25 X 100 cm. Da får du et bredt brett med god plass mellom snørene og plass til kaffekoppen. Det viktigste er at brettet ikke blir for bredt  i forhold til Gimsklossene da disse må stå inntil aluminiumsrøret og samtidig stikke ut over kanten i bakkant – Se «Gimsekloss» nedenfor. Nå skjærer du ut to «sidevegger» som avbildet på bildet under. I hver av veggene borer du et hul lik diameteren på aluminiumsrøret. Hullet du borer skal kun bores til midten av «sideveggens tykkelse». Aluminiumsrøret kappes i riktig lengde i forhold til platens lengde: Dersom platen er 1 meter lang skal aluminiumsrøret være lik 1 meter minus tykkelsen av en «sidevegg». Den ene «sideveggen» påmonteres med litt lim og to treskruer fra undersiden. Sett inn aluminumsrøret og monter den andre «sideveggen» på tilsvarende måte. De 2 «bena» på Gimsebrettet påmonteres på samme måte, men må skjæres til ved bruk av en mal slik at den passer godt over ripa på båten – Slik at brettet ikke blir «vaklete». Bildet på toppen av denne side viser godt hvordan «bena» er skåret til for å passe over ripa.
gimsebrett

2. «Fiskepinnen» og «Spiralen» til Gimseklossen.
Til dette kan du bruke mye rart f.eks. tuppen på en myk fiskestang. Hva vi anbefaler her har til nå vært et hemmelig triks …………….. Få fatt i et stykke PVC rør som er minimum 0,8 cm. i godset. Benytt en sag eller annet egnet verktøy og skjær ut emner i størrelse 0,8 X 0,8 cm. og 30 cm. i lengde. I enden av emnet borer du et lite hull og setter inne en karosseriskrue. Legg emnet på en benk og slå en krampe over skruen slik at emnet sitter fast. Nå benytter du en god/skarp høvel og høvler emnet ned slik at det blir rundt. Så tar du et glasskår fra en knust flaske eller lignende og foretar «finpussen» – Glem å prøv noen annet, mange har prøvd før deg. Med glass-skåret former du emnet til «tuppen på en fiskestang». Når emnet er ferdig har du en utmerket «fiskepinne» som vil vare i mange mange år. Bildet under viser et slikt emne før og etter.
For å feste snøret slik det ikke «raser» ut, men holder riktig oppmålt lengde i antall favner tar du en stump bronsetråd i tykkelse 1 mm. og ruller denne rundt en rund tynn gjenstand – Se bildet under. Deretter trer du «øyet» inn på tuppen av «fiskepinnen», men kun så langt at tuppen når like frem til selve «spiralen». Ta så en god tapetype og tape «spiralen» fast. Når du senere skal fiske måler du opp ønsket antall favner fra blysteinen, surrer restrerende snøre tilbake på Gimseklossen ut på pinnen og inn i «spiralen».
spiral gimsepinne

3. Gimseklossen.
Ønsker du kvalitetsklosser benytter du trevirke deretter. Kapp til klossen/emnet som vist på bildet under. Emnet må minimum være like langt som Gimsebrettet er bredt. Som tidligere nevnt har vi laget et Gimsebrett som er 25 cm. bredt: Emnet anbefales da lik 25 X 6,5 X 6,5 cm. Har du verktøy til det så fres ut et spor på hver side slik at du får et godt grep om klossen. For å øke grepet ytterligere kan klossen være bredest bakerst og smalest foran. Bor ut 3 hull i klossen og slå inn 3 treplugger, messingskruer eller annet etter ønske som snøret skal vikles på. Se bildet under hvordan snøret skal vikles på – Legg snøret alltid på i samme retning. Bor et hul inn i nesen på klossen, men legg boret på skrå slik at det kommer ut på undersiden av klossen. Nå tar du «Fiskepinnen» og banker denne inn fra undersiden av Gimseklossen. Har du brukt riktig dimensjon på boret vil «fiskepinnen» sette seg selv fast da den er kon. Dersom «fiskepinnen» stikker ut under klossen etter å ha satt seg fast tar du en sag eller lignende og skjærer dette av. For å hindre at Gimseklossen faller over bord ved godt napp setter du inn en «vinkelkrok» under og i bakkant av klossen. Skru «vinkelkroken» så langt inn at kroken ikke «henger igjen» i Gimsebrettet, men løper lett. Når alt er klart og du fisker må du følge godt med på «fiskepinnen» – Som nevnt tidligere kan mange fiskearter være meget utspekulerte/forsiktige og kun «suge» på angnen. I det fisken napper tar du tak i klossen og ikke drar MEN RØSKER denne til deg – Husk at du bruker en fortom på 1½ favn som skal «dras inn» under nappet. Med litt trening vil alle rundt deg undres over hvorfor du får så mye fisk. Uvedkommende har faktisk vært om bord i båten til min far og både undersøkt og stjålet slike snører.
gimsekloss

Tips til snøretykkelse, type krok og blystein
Hva gjelder snøretykkelse anbefaler vi 0,45 mm., men 0,35 mm. til fortom. Fortommen mellom blysteinen og kroken bør være på 1½ favn. Som nevnt tidligere er fisk meget glad i fargen rødt og derfor anbefaler vi en såkalt «tyttebærkrok». Ulike fiskeutstyrsforhandlere skal ha slike kroker for salg, men du kan også benytte vanlige kroker, lodde på en «klump» og male denne rød med bengalakk/neglelakk/hobbylakk.
NB NB NB
Det er meget viktig at du benytter en såkalt svivel i begge ender på blysteinen – Se bildet under. Svivelen hindrer at du får «tvinn» på snøret og dermed floker/knuter/»bækklæsj». Spesielt kroken med agn på snurrer meget i vannet på vei ned/opp.
svivler

Blysteinene på bildet under er hjemmelaget og vår lille spesialitet. Steinene er ikke å få kjøpt i butikk.
Blysteinserien er helt unik og perfekt til denne eller annen type fiske – Hvorfor ? Da steinene er støpt i en svak bue faller den i vannet uten å rotere om sin egen akse. Videre faller steinen horisontalt/vannrett i vannet – D.v.s. holder fortommen godt unna resten av snøret uten å spinne/svirre/rotere i alle mulige retninger slik mange andre blysteiner gjør og skaper bare tull på snøret. Videre har man mulighet til å benytte Gimsekloss/Blystein etter strømforholdene.
(Noen av steinene på bildet er nye og hvor svivel ikke er montert enda).
blysteiner

Dere trenger det ikke med denne type fiskeutstyr, men allikevel…………………………