Reperasjon av skade i gelcoat

Generelt
Det er særdeles viktig med renslighet ved reparasjon av gelcoat slik at fett, skitt, pigmenter eller annet ikke blir liggende i/under lagene med gelcoat.

gelcoatverktoey

Dersom skaden er dyp eller det er et hull tvers gjennom er sparkling nødvendig. Skaden sparkles da opp til ca. 2 mm under omkringliggende gelcoat. Dersom herdet sparkel enkelte steder ligger for høyt må denne slipes ned til riktig nivå. Vannslipepapir 600 eller en Dremel kan benyttes til sistnevnte.

Bildet under viser en skade som på fagspråket kalles «Crocodile Skin».

gelcoatskade

Skaden / sprekkene må først slipes / rengjøres / åpnes – Dette gjøres enklest med bruk av en dremel, men vannslipepapir 600 kan også benyttes.

gelcoatdremel

Deretter må området vannslipes med 600 papir. Skaden vannslipes slik at det ikke er noen skarpe kanter mot omkringliggende gelcoat eller i selve skaden. Noe av området rundt skaden slipes lett for å fjerne skitt, gammel voks eller lignende.

gelcoatsliping

Etter endt sliping vaskes området godt med rent vann og tørkes gjerne med bruk av rent papir eller en varmepistol – NB: Dersom varmepistol benyttes så pass på at gelcoaten ikke blir varm og gulner. Legg et stykke rent papir på et bord og ta litt gelcoat opp i koppen, et «knippe» silisiumoksyd og noen få dråper voksoppløsning. Rør dette godt sammen og tilføy deretter noen dråper herder – Bland sammen. Gelcoaten herder raskt og du har ca.10 minutter på deg å påføre gelcoaten før denne tykner. Benytt den lille penselen og påfør gelcoaten med et tynt lag. Legg ikke på for tykt da dette lett kan gi sprekkdannelser.

gelcoatskade3

Dersom du arbeider under lav romtemperatur så setter du en arbeidslampe mot skaden i en avstand av ca. 50 cm. Pass på at denne står godt slik at denne ikke velter og blir liggende mot skroget eller annet. Påfølgende dag vannsliper du forsiktig skaden med 600 papir, vasker, tørker og påfører et nytt tynt lag med gelcoat – Blanding som nevnt. Fortsett prosessen inntil skaden er fylt med gelcoat til riktig nivå i forhold til omkringliggende gelcoat. Når siste lag med gelcoat er påført og dette er slipt med 600 går du over til 800 og til slutt 1200. Pass på så du ikke sliper et «søkk» – Husk at omkringliggende gelcoat slipes ned mens du bygger opp i skaden. Slip derfor utenfor selve skaden etter behov. Deretter rubber du området med rubbing (Norpol R10) og påfører voks (Norpol W70).

Lykke til med arbeidet !
Boatyard – Tønsberg

Nyttige produkter

9 SECOND CHIP FIX

En filler som er klar til bruk og enkel å påføre. Reparer mindre skader på kort tid med et bra resultat. Gir en matt overflate

kr 299,00

HAIRLINE FIX

Et farget tetningsmiddel / klebemiddel som brukes til raskt og enkelt å reparere fine stress skader (riper). Gir en blank overfalte.

kr 299,00

MEGA FUSION

Brukes til å prime plast og aluminium før en behandling av MagicEzy 9 Second Chip Fix eller Hairline Fix.

kr 299,00