Slik legger du på en ny med tilhørende «fenderlistvarmer».
Når man skal legge på en ny fenderlist må denne være godt oppvarmet slik at den er tøylig, som en strikk, og lett å arbeide med. For å varme denne kan du lage en rimelig fenderlistvarmer – Lag en i fellesskap blandt kaffe og vafler i båtforeninga som følger:
- Finn et forholdsvis pent fat. Topplokket kappes av og kantene slipes glatte slik at denne ikke skader fenderlista. Dersom du ikke er kjent med fatets tidligere innhold bør dette fylles med vann før arbeidet med vinkelsliper begynner for å hindre brann/eksplosjon.
- I bunnen av fatet må det sveises inn et feste for selve varmeren. Her anbefales en varmer fra en gammel varmtvannsbreder. Disse er som oftest på ca. 2000 watt og vil fungere utmerket. Dersom du har en varmer på f.eks. 750 watt må fenderlista kun ligge lenger før den er klar (ca. 8 timer). Vi har klargjort for montering av 2 stykk 750 watts varmere i tilfelle den ene skulle gå i stykker og det haster med å få båten ferdig. Innvendig og ca. 1/3 fra bunnen påmonteres/sveises på 3 vinkeljern som anlegg for platen som selve fenderlista skal ligge på.
Eventuell eksisterende rust fjernes. Fatet mattslipes innvendig før man maler dette med Topcoat for å hindre fremtidig rustdannelse og ikke minst for å lettere holde fatet rent for fremtiden. Dersom du til dette bruker annen type maling – Husk at denne må tåle fuktighet og varme. Å ta ut en fenderlist full av klebrig maling trenger ikke ytterligere beskrivelse….
- Det er viktig at fatet er isolert for å lettere holde på varmen. Til dette anbefales Divinycell plater, men et rimligere alternativ er selvsagt vanlig isolasjon med noen centimeters tykkelse. Fest Divinycellen rundt fatet med sparkel (Laveksoterm filler Fi 165) alternativt surr fast isolasjonen med hyssing. Utenpå anbefales videre at man støper 2 lag glassfiber slik at isolasjonen ikke skades/rives opp under bruk eller transport. Støpet mattslipes og overmales med Topcoat. Dersom du velger å bruke vanlig isolasjon er dette som nevnt mulig, men å støpe utenpå er en vanskelig affære. Alternativt er å kun surre/tape den fast.
- Deretter lages sokkelen. Denne kan lages i hva du har for hånden, men husk at den skal bære noen kilo i form av egenvekt, vann og fenderlist (ca. 100 kilo).
Vi har her laget sokkelen i 22 mm Meranti hvor det er støpt et lag glassfiber på hver side. (Om du velger å støpe, bør platens overflate raspes på tvers av fibrene med en vinkelsliper og steinskive (16). Ovenpå sokkelen monteres en «smultring» med innvendig diameter lik fatets utvendig diameter for å holde fatet på plass. Fatet kan også monteres fast i sokkelen, men det er enklere å transportere varmeren om disse kan adskilles. Det hele overmales med Topcoat eller annen maling du har for hånden. Varmeren må videre kunne forflyttes og roteres rundt båten når fenderlista skal legges på. På hver av platens hjørner monterer du et hjul fra for eksempel en handlevogn eller lignende. På Clas Ohlson kan man få kjøpt 4 gode hjul for under kr. 200,-
- Topplokket lages i for eksempel 18 mm Meranti finer. Slå en spiker i platen og med en blyant og hyssing i riktig lengde lager du en fin sirkel å skjære etter. Vi har igjen raspet opp platens overflate med steinskive (16) og støpt 1 lag glassfiber på hver side. Som håndtak kan man, som her, bruke ei lekte. Under monterer du 3 anlegg slik at lokket ikke glir av fatet. Det hele overmales med Topcoat. Når fenderlista skal legges på båten kan man ta ut hele fenderlista, men dette er ikke å anbefale om ikke underlaget er rent og man ikke har gjort dette flere ganger. For å holde på varmen under arbeidet lages et lite hengslet lokk i lokket hvor fenderlista kan trekkes ut etter hvert som denne legges på.
- Nå mangler man kun rammen/platen som fenderlista skal ligge i/på. Vi har valgt å bruke en plate av typen Finsk forskallingsplate til nevnte. Platen som skal ligge mot de 3 vinkeljernene gjennombores for å slippe dampen opp gjennom platen. 3 lekter (ikke trykkimpregnert) monteres i en trekant – Hver av lektene festes med 2 gode og lange treskruer i hver ende og man trenger ikke å lime. På toppen av de 3 lektene påmonteres en ny «smultring» på tilsvarende måte. Lektene holder fenderlista i avstand fra fatets vegger og sikrer god varmetilgang.
Varmeren er nå ferdig og fenderlista kan påmonteres.
Fenderlista kan du bestille fra Parma Plast AS
Fatet fylles med vann til rett under de 3 vinkeljernene. Ramma legges i fatet og fenderlista kveiles i pene sirkler på bunnplata. Lokket og strømmen legges/settes på og må nå stå til fenderlista er godt oppvarmet (ca. 80 grader / 8 timer).
Før arbeidet starter må man ha god plass rundt båten, nødvendig verktøy må ligge klart (rene arbeidshandsker, gummiklubbe, drill og skruer) samt arbeidsoppgavene fordeles som følger:
Venn 1 får som oppgave å banke/bikke fenderlista på, venn 2 og 3 får som oppgave å dra/strekke i fenderlista og venn 4 trekker ut fenderlista, forflytter varmeren rundt båten etter hvert som arbeidet skrider frem og ikke minst roterer varmeren riktig vei slik at det ikke blir tvinn i fenderlista.
Først henter man ut enden på fenderlista og borer et hull tvers gjennom fenderlista og flensen på dekket/skroget. Dersom du skal ha på et fenderlistbeslag monteres dette på nå.
Når fenderlista er fastmontert begynner arbeidet som beskrevet, men husk og ikke dra for hardt i begynnelsen slik at man ødelegger festet eller at skruen, som holder lista, skjærer gjennom fenderlista – Men husk at fenderlista skal strekkes godt under arbeidet. Nå har man ikke tid til kaffepause, men arbeider raskt og systematisk. Fenderlista avsluttes som ved start.
Dersom noe er uklart – Ta kontakt pr. mail.
Lykke til med arbeidet !
Du trenger
følgende utstyr:* 1 fat på 225 ltr.
* Vinkelsliper
* Varmer m. termostat
* Sveiseaparat
* 3 vinkeljern
* Topcoat
* Pensel
* Aceton
* Divinycell eller isolasjon
* Stanleykniv / Saks
* Glassfiber
* Polyester
* Herder
* Aluminiumsrull med horisontalt spor
* Sandpapir 40
* Treplate
* Steinskive 16
* 4 roterende hjul
* Treskruer
* Nikkesag
* Hyssing og spiker
* Blyant
* Skrutrekker
* Lekte 48 X 22
* Drill og hullsag(er)
* Hengsle
* 3 gode venner
* Rene arbeidshandsker
* Gummiklubbe
* Skruer med muttere