Noen tips angående støp av vegg/skott/stringer om bord
Først av alt lager du en mal av veggen i f.eks. papp. Deretter kjøper du en plate Marantifiner – Dersom veggen ikke skal påføres store påkjenninger holder det med 9 mm. Benytt så pappmalen og kutt til platen med en nikkesag/rotterumpe
eller lignende. Deretter rasper du opp platen på tvers av fibrene begge sider – Benytt gjerne en vinkelsliper med steinskive (16). Deretter klipper du til 2 glassfibermatter – Emulosjonsbundet 450. Glassfibermattene klippes slik at de ligger ca. 1 cm inn fra kantene på platen. Sistnevnte fordi du etter endt støping ikke skal slite deg ihjel med å fjerne fibre som stikker ut over kanten. Legg noen papplater på gulvet, noen trebiter eller slisser på denne og deretter Marantiplaten ovenpå det hele. Trebitene hindrer polyesteren, som eventuelt renner over kanten, å feste seg til underlaget/pappen.
Fukt Merantiplaten godt på den ene siden med polyester (10 ml. herder til 1 liter) med bruk av en malerrull. Legg på glassfibermatten og fukt denne på ny. Deretter ruller du over matten med en Aluminiumsrull 70 / 21 med horisontale spor som følger: 5 ganger ”vertikalt”, 10 ganger ”horisontalt” og til slutt 10 ganger ”vertikalt”. Nå er du helt sikker på at det ikke er luft i støpet.
Vent til neste dag, ta en rasp og fjern eventuelle fibre som stikker ut over kanten og gjenta støpeprosessen på den motsatte side.
Påfølgende dag rasper du på ny vekk eventuelle fibre som stikker ut over kanten samt mattsliper begge sider med 40 papir. Nå er platen klar for å støpes om bord.
Hva som nå er viktig er å slipe vekk topcoaten 10 cm. ut på begge sider hvor veggen skal monteres – Benytt gjerne en vinkelsliper med slipeskive. Etter endt sliping er det viktig at du støvsuger godt slik at alt slipestøv er borte. Sett inn platen/veggen som ”festes” med kiler. Deretter benytter du en hurtigtørkende glassfibersparkel og punktfester veggen til skroget med noen klatter her og der.
Etter 30 minutter fjerner du kilene og sparkler igjen eventuelle åpninger mot skroget
med grå Filler av typen Fi 165. Når du sparkler benytt gjerne en kork eller annen rund gjenstand slik at du får en pen bue fra veggen mot skroget – Et vinkeljern som normalt brukes under ei hylle, og som er buet i begge ender kan også benyttes. Sistnevnte fordi du aldri vil klare å støpe i 90 grader fordi fibrene i glassfibermatten ikke lar seg knekke. Dersom du unnlater å sparkle som nevnt vil du få mye luft i overgang vegg – skrog. NB: Ujevn overflate / «knopper» i sparkelen vil gi luft i støpet. Når sparkelen har herdet sliper du også over denne med 40 papir.
Klipp til glassfiberstrimler: Lag 1 med bredde 15 cm. og lag 2 med bredde 20 cm. Ulik bredde for å få en pen overgang. Man kan også rive i mattene, men personlig synes jeg dette blir ”rotete”: Ujevn bredde og mye løs fiber under støpearbeidet.
Når strimlene støpes mot vegg – skrog gjør du som følger:
Fukt 10 cm. opp på vegg og 10 cm. ut på skroget, legg på en matte med bredde 15 cm. og fukt denne. Rull over matten som nevnt tidligere med aluminiumsrullen – Horisontale spor. Deretter ruller du pent over overgangen vegg – skrog med
aluminiumsrull 70 / 10 med vertikalespor – Denne rullen fjerner alt av luft som lett samler seg i slike overganger, kurver eller lignende. Legg på matte nummer 2 med bredde 20 cm. som overrulles med horisontale spor. Matten suger nå opp overflødig polyester. Fukt etter behov og gjenta ”rulleprosessen.”
NB: Husk overlapp mellom strimlene i lengde retning (langs veggen).
Når veggen nå er støpt fast på begge sider er denne klar for overflatebehandling: Topcoat i ønsket farge.
Husk å rengjøre utstyret godt etter endt arbeid i Aceton. Aluminiumsrullene demonteres og delene legges i et syltetøyglass med tilhørende lokk og Aceton.
Lykke til med arbeidet !
Boatyard – Tønsberg